20 نکته درباره کاهش موهای ( زائد) ناخواسته توسط لیزر

افزایش روزافزون مخاطبانی که در جستجوی روش‌های بهتر، راحت‌تر، سریع‌تر، با تأثیر بیشتر و غیرتهاجمی‌تر کاهش موهای ناخواسته هستند منجر به گسترش بهره‌گیری از تکنولوژی‌های مختلف از جمله سیستم‌های بر پایه نور هستند. بطوریکه از سال 1996 کاهش موها به کمک این سیستم ها (لیزرها و IPLها) به شدت گسترش یافته است.

 

1. رنگدانه‌های ملانین در پوست و موی ما اشعه‌ خورشید را جذب، و از این طریق بدن و پوست ما را محافظت می‌کنند. این رنگدانه‌ها بهترین هدف برای اشعه لیزر در درمان موهای ناخواسته می‌باشند.
2. لیزر‌های مختلفی در درمان موهای ناخواسته استفاده می‌شود: لیزر الکساندرایت و دیود که در پوست‌های روشن بهتر عمل می‌کنند و لیزر‌های ان- دی / یگِ با طول موج بلند (Nd: YAG Laser Long Pulsed)که در پوست های تیره ایمن‌تر و بهتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

3. با توجه به پیشرفت در ساخت تجهیزات لیزری تقریباً لیزرها عوارض شدید و غیر قابل پیش‌بینی خاصی را ایجاد نمی‌کنند. لیزر در واقع طیف خاصی از نور است که تقویت شده و بصورت موازی و هم‌فاز تابانده می‌شود. در لیزرهای مورد استفاده برای موهای ناخواسته، طیف خاصی از نور لیزر با عمق نفوذ ۲ تا ۳میلی‌متر به زیر پوست، صرفاً ملانین موجود در ریشه مو را هدف گرفته و متعاقب آن ریشه مو را تخریب می‌کنند و معمولاً به بافت‌های مجاور آسیبی نمی‌رسد.
4. در افراد با پوست روشن و موهای تیره و ضخیم احتمال کاهش موهای ناخواسته (بدون در نظر گرفتن عامل ایجاد کننده)، بعد از جلسات درمانی حدود 80 درصد است. موهای باقی‌مانده، اغلب نازک‌تر و روشن‌تر می‌شوند.

5. در افراد با موهای تیره، ضخیم و با تراکم زیاد، ممکن است درد و سوزش در هنگام کار با لیزر ایجاد شود.
6. معمولاً تأثیرات اولیه لیزر بر موهای ناخواسته تا دو هفته بعد از انجام لیزر مشاهده می‌شود. بعد از این زمان موها سست شده و می‌ریزند. در هر بار تکرار لیزر، موها نازک‌تر و تراکم موها کم‌تر می‌شود تا در نهایت در پایان جلسات درمانی، اکثر موهای ناخواسته از بین می‌روند.

7. کاهش موهای ناخواسته توسط لیزر، به حضور مو در کانال مو وابسته است. بنابراین بدون رویش مجدد موها در منطقه درمان، لیزر مجدد موثر نخواهد بود. رویش مجدد مو بستگی به چرخه رشد آن دارد. زمان میانگین رشد، 4 الی 8 هفته می‌باشد. با توجه به سرعت رویش موها، جلسات لیزر در ناحیه صورت با فواصل 4 تا 6 هفته و در اندام‌ها حدود 8 هفته توصیه می‌شود.
8. در فواصل لیزر درمانی (تا رشد مجدد موها) توصیه می‌شود که موها صرفاً تراشیده شده و یا از موبر استفاده گردد. توصیه اکید آن است که در این فاصله از کندن موها، بند انداختن و اپیلاسیون خودداری شود، چرا که کندن مو از ریشه با بند، موچین و یا دستگاه‌های مختلف باعث حذف موها در کانال مو و ملانین هدف می‌شود که این امر تأثیر لیزر را بسیار کاهش می‌دهد.

9. در فواصل لیزر درمانی برای جلوگیری از هرگونه تغییر رنگ پوست (پررنگی و کم‌رنگی) باید از آفتاب پرهیز نمود. اجتناب از آفتاب در زمان قبل و بعد از درمان از تحریک ملانوسیت‌ها و به دنبال آن از تغییرات رنگی پوست جلوگیری می‌کند. لذا پیشنهاد می‌شود که افراد از 4 تا 6 هفته قبل و نیز بعد از درمان با لیزر، از نور آفتاب دوری نموده، از ضد آفتاب‌ها بطور منظم و مستمر استفاده نمایند.
10. هر چه موها تیره‌‌تر و ضخیم‌تر و نیز پوست روشن‌تر باشد، تاثیر لیزر بیشتر است. اکثر لیزرها بر موهای بور و کم‌رنگ تاثیر کمی دارند و حدوداً می‌توانند ۳۰ تا ۴۰ درصد این موها را کاهش دهند. افراد با موی بلوند و روشن کاندید خوبی برای لیزر جهت کاهش موهای ناخواسته نمی‌باشند و نیاز به جلسات درمانی بیشتری دارند.

11. در حال حاضر هیچ لیزری روی موهای کاملاً سفید تأثیر ندارد. اغلب در این افراد انجام الکترولیز توصیه می‌گردد.
12. محل رویش موهای ناخواسته نیز در تأثیر لیزر و تعداد جلسات آن موثر می‌باشد. برای مثال در صورت، موهای ناحیه چانه نسبت به سایر نقاط، مقاومت بیشتری به درمان توسط لیزر دارند که به تبعِ آن به تعداد جلسات بیشتری برای درمان نیاز خواهد بود.
13. تقریباً تمام افراد می‌توانند از لیزرها برای کاهش موهای ناخواسته خود استفاده نمایند. گرچه بهترین نتایج در افرادِ با موهای تیره و ضخیم و پوست روشن دیده می‌شود. تفاوتی در سنین مختلف و بین مردان و زنان در استفاده از این سیستم‌ها وجود ندارد.

14. برای دست یافتن به نتایج مناسب جهت کاهش موهای ناخواسته، معمولاً حداقل 3 تا 8 جلسه درمان با لیزر مورد نیاز می‌باشد. همچنین جهت جلوگیری از رویش مجدد موها در منطقه تحت درمان، تکرار لیزر هر 6 الی 12 ماه یک‌بار برای بیشتر افراد الزامی است.
15. گرچه لیزر ایمن است اما در دوران بارداری، با توجه به حساسیت افراد و مسائل قانونی متعاقب آن، بهتر است از لیزر استفاده نشود.
16. مراقبت های بعد از لیزر در صورت درد، سوزش، قرمزی و ورم احتمالی شامل استفاده از کیسه یخ و تجویز کرم‌های استروئیدی می‌باشد.

17. در صورت آسیب‌های اپیدرمال استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها و ضدویروس‌ها نیز تحت نظر پزشک معالج توصیه می‌شود.
18. در اکثر افراد عارضه‌ای مشاهده نمی‌شود. اما ندرتاً تغییرات رنگی پوست (پررنگی و کم‌رنگی) مشاهده می‌شود این تغییرات ممکن است برای ماه‌ها باقی بماند ولی تقریباً همیشه موقتی و گذرا می‌باشند. در افراد با پوست روشن این عارضه بسیار نادرتر است.
19. در افراد با پوست تیره ندرتاً سوختگی و یا تاول نیز ممکن است مشاهده شود که قابل درمان و بهبودی می‌باشد.
20. در نهایت باید از لیزرها انتظار واقعی داشت. تبلیغات نادرست و اغراق‌آمیز همه را سردرگم می‌نماید. واقعیت آن است که جلسات متعدد برای کاهش موها توسط لیزر لازم است. در ضمن پاسخ در افراد مختلف نیز متفاوت و لفظ کلمه تضمینی نشانگر ناصحیح بودن تبلیغ در حوزه پزشکی می‌باشد.